Ayşebacı Mahallesi 15004 sk. No:13/A Altıeylül/Balıkesir, 10100
E-mail: info@slyaritma.com
24 Saat Servis - Haftada 7 Gün
Takip Edin:
Page Title BG
Suyun pH Değeri Neden Önemlidir?

PH Değeri, sıvıların asit veya baz olarak tanımlanmasını sağlar. İfadenin açılımı “Power of Hydrogen” şeklindedir. Ölçütün tanımını ilk olarak 1909 yılında Danimarkalı Kimyager Søren Peder Lauritz Sørensen yapmıştır. Suyun pH’ı, içim kalitesi ve sağlık açısından önemlidir. Çeşitli sıvılar için bu değer – 0.4 ve + 14 arasında değişir. Yapısal özellikleri bakımından su, ortanca seviyelerdedir. Yumuşaklık, içim kolaylığı ve mide mukusuna uygunluk gereği suda pH önemlidir. İdeal düzeyin altında veya üstündeki değerler, sudaki anormallikten kaynaklanır.

Suya karışan ve vücut için sağlıklı olmayan maddeler pH’ı etkileyebilir. İçme suyunun pH’ı 6.5 ve 8.5 aralığındadır. Farklı pH düzeylerindeki suların tat ve dokusunda farklılık görülür. Rahat içim ve sağlık yönünden, 7 – 8.5 pH idealdir. Musluk suları, değişik maddeler içerebilir. Doğrudan tüketilmeleri durumunda mide, düşük veya yüksek pH’lı suya maruz kalır. Su arıtma cihazları, içim kalitesini yükseltir.

Suyun pH’ı Yüksek Olursa Ne Olur?

Suyun pH değeri yüksek olursa, sıvı bazal hale gelir. Yükselmenin sebebi, karbondioksitin azalmasıdır. Genel olarak 7 üzeri pH yüksek sayılır. Hidrojenin artışı ve karbonmonoksitin azalması, alkali su meydana getirir. İdeal değerlere sahip kanın pH’ı 7.35 – 7.45’tir. Bu seviye, 7’yi aştığı için yüksek pHkapsamındadır. Kanla aynı pH’a sahip sular, alkali sudur. Kan dolaşımının dengeli gerçekleşmesi, pıhtılaşmanın engellenmesi, vücut fonksiyonlarının korunması alkali suyla mümkündür.

Hidrojen yoğunluğu 7.5 ve üzerine ulaşmış sular da yüksek pH kategorisindedir. İnsan vücudu, 8.5 pH’a kadar tolerans gösterebilir. Hidrojen yoğunluğu 9 – 10 seviyesindeki sular, kaliteli içim sunmayabilir. Yüksek pH alerjik etkilere yol açar. Mideyi asidik öz sıvısından koruyan mukus incelir. Solunum sistemini için koruyucu işlevi olan burun mukusu azalır. Ciltte tahriş gözlenebilir. Bazik suların vücutta oluşturduğu etkilere alkaloz denir.

Suyun pH’ı Düşük Olursa Ne Olur?

Suyun pH’ı düşerse asidik özellikler ortaya çıkar. İçme suyu, kanla uygun özellikler taşımalıdır. Hidrojen yoğunluğu 7’nin altına inen sıvılar asidiktir. Seviyesi 6.5 olan asidik sular tüketilebilir. Düşük pH’lı su tüketimi, kanın pH düzeyini 7.35 altında indirger. Asit dengesi akciğerler ve böbrekler tarafından sağlanır. Solunum ve idrar atımıyla uzaklaştırılamayan asit, mide ve böbrek hasarına yol açabilir. Asidik suların etkileri asidoz olarak bilinir.

Diş minesinde incelme, diş yapısında bozulma, dişeti ve dilde tahriş sorunları muhtemeldir. Düşük pH’lı su içmek, vücuttaki kalsiyum emilimini yavaşlatır. Uzun süre asidik su içenler, diş ve kemik sorunlarıyla karşılaşabilir. Kemik dokusundaki zayıflamanın kronikleşme riski bulunur. Tüketilen suyun ideal pH’a sahip olması gerekir. Sudaki pH değeri, modern arıtma cihazlarının nötralize metotlarıyla dengelenebilir. Yabancı maddeler bulunan, hidrojenle karbonmonoksiti orantısız sular, gelişmiş teknolojiyle yumuşatılır. Vücudun yaklaşık yüzde 70’i sudan oluşur. Güvenilir ve sağlıklı su içmek gereksinimdir. Bu sebeple tüketmeniz gereken içe suyuna uygun pH değeri içeren arıtma cihazlarını güvenle tercih edebilirsiniz.

Share:
Yorum Yap